Habitat: Malawi gölünün kumluk kıyı bölgeleri. Genellikle gölün güney kıyılarında bulunurlar.

Boyutları: Ortalama olarak, erkekler 23–24 cm dişiler 19–20 cm

Davranış: Türe uygun karma akvaryumlar için ideal bir türdür. Hemen hemen bütün Malawi gölü balıklarıyla iyi geçinir.

Beslenme Biçimi: Hayvansal protein içerikli yemler, daha az bitkisel besleme, kurutulmuş canlı yemler ihmal edilmemeli. Bu balıklar doğal ortamlarında sürüler oluşturarak kumluk kıyı bölgeleri dolaşarak ve kumları karıştırarak küçük canlılarla beslenirler.

Cinsiyet: Tüm türlerde olduğu gibi aslında erkeklerde renkler daha canlıdır. Yüzgeçler daha büyük, geniş ve sivridir. 10–12 aydan sonra erkekler daha belirgin olan kafada yumru şeklinde şişkinlik oluşur.

Üreme: Ağızda kuluçka. Ortalama olarak 50–60 yumurta. 20–21 gün sonra anne yavruları ağzından salar. İdeal erkek dişi oranı 1/3 şeklindedir.

Su değerleri: Sıcaklık 24–26 derece.

Ph: 7,5–8 arası.

Akvaryum şartları: Zemin malzemesi olarak iyice yıkanıp dezenfekte işlemi uygulanmış ince deniz kumu kullanılmalı. Su değişimlerinde su hazırlayıcısı kullanılması balıkların sağlığı için olumlu sonuçlar verir. Net su hacmini saatte 4 kez çevirecek filtreleme sağlanmalı.

300 litrenin üzerindeki akvaryumlarda kesinlikle sump sistemi kullanılmalı. Bitkisiz akvaryumlarda ışıklandırma sistemi çok önemli değildir. Loş bir ortam huzur için daha uygundur. Çok açık renk ve parlak zemin huzursuzluk yaratabilir. Çok az kaya dekoru kullanılabilir. Sık su değişimi balıkların sağlığı ve gelişimi için yapılmalı. Kaliteli ve bilindik markaların yemleri kullanılmalı. Tek tür olarak beslenmesi tüm türlerde olduğu gibi olumlu sonuçlar verir. Sakin ve huzurlu bir ortam için kuluçkadaki dişilere saklanma yerleri yapılmalı.

Malawi gölünün daha çok güney-güneybatı bölgelerinin fazla derin olmayan 3–10 metrelik dibi kumluk olan sahil kesimlerinde yaşamaktadır. Boyları yaklaşık 25 cm kadar büyür.

Erkeklerde yaş ilerledikçe kafa ortaya çıkar. Çiftleşme dönemlerinde biraz agresifleşebilirler. Diğer Malawi türleri gibi ağızda kuluçka yaparlar. Bir batımda 60–80 arası ve daha fazla yavruyu rahatlıkla verebilir. Yavruları diğer türlere göre geç gelişir. Bakıldıkları akvaryumun 300 lt ve üzerinde olmasında fayda vardır. Baştanda belirttiğim gibi tabanın kumluk olmasından hoşlanırlar. Dişiler için mağaralar yapıldıktan sonra geniş yüzme alanları bırakılması iyi olur.1/3 veya 2(erkek)/6–7(dişi) şeklinde beslenmesi huzurlu bir akvaryum için iyi olur.
Paylaş:

Leave a comment

Size nasıl yardımcı olabiliriz?