Düz beyaz ve güçlü görüntüsü olan bir sürü (çoban) ve koruma köpeğidir. Kısadan uzuna doğru olan çift katlı tüy yapısı ile soğuğa çok dayanıklıdır. İri bir kafası ve güçlü çene yapısı vardır. Kulakları V şeklinde,hafifçe yana ve öne doğru kıvrılmıştır. Türkiye de çoban köpeği olarak kullanıldığında genellikle kulakları kesilir. Badem şeklinde açık sarıdan koyu kahvarengiye değişen gözlere sahiptir. Güçlü, kaslı ve orta uzunlukta bir boynu vardır. Güçlü ve iri ayaklara sahiptir. Kuyruğu uzun ve gösterişlidir. Elastik görünen bir yürüyüşü vardır.
Karakteri
Anadolu da kullanılan en eski koruma köpeklerinden birisidir. Koyun, inek gibi çiflik hayvanlarına karşı iyi ve koruyucu, fakat kurt, ayı, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok saldırgandır. Genellikle yabancılara karşı agressif olduğu için bulunduğu evin veya bahçenin çevresi dış ortamı görmemesi için kapatılır. Aksi halde yürüyen ve hareket eden her şeye havlayabilir. Geceleri, gündüz vaktine göre daha fazla dikkatli ve bekçidirler. Eğer eve misafir gelecekse tanıdık biri ile birlikte eve girmesi sorun çıkmaması açısından iyi olur. Bu durumda eve gelen kişinin dost olduğunu düşünür, fakat yine de onu kollamaya ve gözlemeye devam eder. Akıllı, cesur ve sadık bir köpek ırkıdır. Kendi himayesinde gördüğü hayvanlara (sürü ) ve insanlara karşı çok güçlü bir koruma içgüdüsü vardır. Bu içgüdü çok küçük yaşlarda bile görülebilmektedir. Çoban köpeği olarak inanılmaz derecede iyidir. Tek başına bir koyun sürüsünü dağıtmadan ağıla kadar getirebilmektedir. Aynı zamanda çok iyi koku alan bir burnu vardır. Bu burnu sayesinde yeni doğan fakat annelerini kaybeden kuzuları annelerine teslim etmede pek zorlanmaz. Acil ve olası tehlike durumlarında sahiplerini uyarıp yol gösterebilirler. Bütün evcilleştirilmiş hayvanlara karşı çobanlık ve gözcülük yapabilir. Yabancı bir yerden tehlike geleceğini hissettiği anda saldırmak ve korumak için bir an bile tereddüt etmezler. Amerika’lı çiftçiler bugün yabani hayvanlardan korunmak için sık olarak bu ırkı kullanmaktadır.
Egzersiz İhtiyacı
Çok hareketli ve aktif bir ırk olmamasına rağmen kendi içgüdüsü ile hareket etmeyi sevdiği için serbest ortamlarda dolaşmayı ve gezmeyi ister.
Yaşam Ortamı
Apartman hayatı için kesinlikle uygun olmayan bir köpek ırkıdır. Genellikle çiftlik evi tipi büyük bahçeli yerlerde daha uygundur. Kapalı ortamlardan sıkılmasına rağmen temiz ve sessizdir. Eğer bulunduğu yerden çıkmaması isteniyorsa yüksek çitlerle etrafını çevirmek gerekir.
Bakımı
Çift kat olan tüylerini yılda yaklaşık iki defa değiştirir. Bilhassa bu dökülme dönemlerinde tel bir fırçayla taramak gerekmektedir.
Kökeni
Aynı zamanda Çoban Köpeği de denilen bu ırk Türkiye de batı ve orta Anadolu bölgesinde yaşamaktadır. Bundan 3000 yıl önce üretildiği ve atalarının diğer çoban köpekleri olabileceği sanılmaktadır. Ayrıca bazı kişilerce Avrupa da yaşayan Pyrenean Mountain Dog, Tatra Mountain Dog, Kuvarsz ve Komondor gibi iri beyaz ırklarla da bir akrabalığı düşünülmektedir.
Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Dev
Yükseklik Erkekde 72 – 81 cm
Yükseklik Dişide 72 – 81 cm
Kilo Erkekde 42 – 60 Kg
Kilo Dişide 42 – 60 Kg
Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu Orta uzunlukta
Tüy Yapısı Çift katlı, Yumuşak, Kaba yapılı, Düz, Sık, Su geçirmez.
Fırçalanma İhtiyacı 2 haftada bir fırçalama yeterlidir
Traş ve Banyo Traş ve banyo ihtiyacı çok azdır.
Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
Taşıdığı Renkler Beyaz, Krem tonları.
Irk Özellikleri
Kişilik Dominant, Akıllı, Cesur, Sadık.
Kötü Huyları Bilinen kötü bir huyu yoktur.
Yetenekli Olduğu Görevler Çoban, Bekçi
Yaşadığı iklim Soğuk İklim
En uygun yaşam alanı Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar Kalça Çıkığı, Entropion, Koroner Kalp Hastalığı (CHD)
Yaşam Süresi 10 – 12 Yıl
Diğerleri
Irk grubu Çoban
Diğer İsimleri Çoban Köpeği
Bağlı Olduğu klüp AKC, UKC, Türkiye Çoban Köpekleri Derneği
Kökeni Türkiye
Leave a comment